Karcolja az eget - Main Tower, Frankfurt

2017. április 02. - ne0dd

A német nagyváros nem véletlenül kapta becenevét, a Bankfurtot. Itt található ugyanis Európa egyik legnagyobb kereskedelmi központja, számos bank és pénzügyi szervezet székhelye. Ahogyan az a hasonló helyeken lenni szokott, a gazdag nagyvállalatok a külsőségekre sokat adva alakították ki központi épületeiket, így hát sok világvároshoz hasonlóan, Frankfurtban is megjelentek a felhőkarcolók, melyek egy belvárosi negyedből magasodva már messziről észrevehetők.
Egy későbbi posztban bemutatom, mennyire érdekesen nőttek össze az óváros favázas házai a modern felhőkarcolókkal. Most csak egy bizonyos épületre fogok kitérni, mely nem más, mint a Main Tower.
maintower_frankfurt.jpgA címben szereplő építmény 1999-ben készült el, megközelítőleg 3 évnyi építkezés után. Nagyjából 200 méter magas, ami 56 emeletet jelent. Ez baromi sok irodát, meeting-roomot és az efféle munkavégzéshez kapcsolódó területet jelent, de van még egy fontos tulajdonsága, ami miatt a mai poszt róla szól. Ez pedig nem más, mint az a tény, hogy a Main Tower az egyetlen felhőkarcoló Frankfurtban, ami turisták által is látogatható!
Egész pontosan az épület legteteje az, amit mi is szabadon bejárhatunk – és bizony, ez nagyon ajánlott, ha Frankfurtban támad némi szabadidőnk.

A kilátóteraszhoz lifttel fogunk feljutni – rögtön, miután megváltottuk belépőnket, és átestünk a németesen szigorú biztonsági átvilágításon. Két lift ingázik a földszint és a tető között, ezek mindegyike egy nagy, zárt fém doboz, úgyhogy klausztrofóbiások itt egy picit kellemetlenül érezhetik magukat. Azért annyira nem kell megijedni, a közel 200 méteres magasságot hihetetlen hamar eléri, a lakótelepi tízemeletesek felvonói tényleg csigák ezekhez képest. Menet közben egy monitoron mutatja, éppen mennyivel száguldunk, és hány méter magasan járunk. Ja, és ezeken kívül még 24 (!) másik személylift működik itt.
Turistaként lehetőségünk van elérni az 53. emeleten található éttermet is – nyilván ez nem tartozik az olcsó helyek közé, de ez általában így szokott lenni a 200 méteres épületek tetején üzemelő étkezdékkel mindenhol.
De nem ezért jöttünk. Persze, hogy nem.
Hanem ezért:
dscf5220.JPGHa szerencsések vagyunk, akkor a tetőre kilépve tökéletesen tiszta égbolt, ragyogó napsütés, és lenyűgöző panoráma fogad bennünket. Ezt tényleg látni kell, egészen fantasztikus élmény, ahogy alattad látod a nyüzsgő várost, a magasabbnál magasabb felhőkarcolókat, vonatokat, repülőket (najó, a repülőket inkább feletted látod).
dscf5227.JPGNekem Frankfurt egyik legmeghatározóbb élménye volt a Main Tower, elvégre így tapasztalod meg igazán, milyenek is ezek a monumentális épületek, ráadásul olyan panorámát kapsz, amilyent sehol máshol.

A bejegyzés trackback címe:

https://returjegy.blog.hu/api/trackback/id/tr4512390977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.04.03. 15:32:22

Bankfurtot még nem hallottam, de a Mainhattent már igen :)
"sok világvároshoz hasonlóan" ilyenre nem sok példa van az öreg konitnensen, ez inkább egy amerikai dolog, amit Ázsia is átvett.

Amúgy köszi a tippet.

szabokriszta · http://www.ajurvedikusmasszazs.hu 2017.04.04. 08:59:27

Évek óta Frankfurtban élek, ha van kedvetek, nézzetek be a blogomra, ahol két bejegyzést is írtam arról, milyen dolgok teszik fantasztikussá ezt a várost: www.ciclifestyle.com/eletmod

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2017.04.04. 13:50:02

Frankfurtban a Helaba Turm tetején is van egy kilátóterasz, oda is fel lehet menni szétnézni.

(És persze ott volt még a Henninger Turm a folyó túlpartján, abban volt egy körbeforgós étterem is, de az egészet lebontották 2013-ban.)
süti beállítások módosítása