Ki a frász az a Fritz Tugendhat? És miért volt ennyire király háza?

2017. április 09. - ne0dd

Elképzelhető, hogy az építészet iránt kevésbé érdeklődők még nem hallottak korábban Tugendhat úrról, valamint feleségéről. Pedig hasznos tudni róluk, ugyanis hozzájuk kapcsolódik Csehország egyik legszebb városának, Brnonak nevezetes épülete, a - dobpergés - Tugendhat-villa!
dscf6978.JPGBrno mindössze 2-3 órányi autóútra található Magyarországtól, szinte pontosan félúton Prága felé. Sokan csak elhúznak mellette, azonban érdemes itt is megállni, és szétnézni, ugyanis egy Prágától sokkal nyugodtabb, kevésbé zsúfolt, ám mégis nagyon szép város ez. Számos nevezetessége közül a Tugendhat-villát mindenképpen megéri megkeresni. A hely egy dombon található, a belvárostól mindössze néhány percre, akár gyalog is felkereshető. A közelben egyébként a brnoi egyetemnek is vannak épületei, így tömegközlekedés is biztosított - a számos villamosvonalból ide is eljut néhány. 

Néhány szó az épület fontosságáról, miért is érdemes felkeresni. 

1. A története
A villa Fritz Tugendhat számára épült, aki feleségével, Gretával együtt textlipari gyárat üzemeltettek a városban. Fontosnak tartották az egyszerűséget és a letisztult formákat, valamint szerették volna, ha a házukban minél nagyobb tér van, és nincs telezsúfolva mindenféle fölösleges dologgal - így természetesen nagyon boldogok voltak, amikor először meglátták a villát, mely kifejezetten ilyen megoldásokat szem előtt tartva készült. Egészen 1938-ig használták, amikor a nácik elől külföldre távoztak.
tugendhat_living_room.jpg2. Az építészeti jelentőssége
A házat Ludwig Mies van der Rohe, a híres német építész tervezte 1928-ban. Bizony, már az 1900-as évek első felében is léteztek ilyen házak, amik manapság is nagyon divatosnak, modernnek számítanak. Najó, az, hogy léteztek, kissé túlzás, ugyanis ez volt az egyik első ilyen. És épp emiatt annyira nagyszerű a történelme az egésznek. Lényegében ez Csehország első modern építészeti műemléke, de világszinten is ennek a listának az élén áll. 

3. Mert szép
Oké, elismerem, szépségről nem szabad vitatkozni. Én viszont most szubjektív leszek, és nekem bizony nagyon tetszik ez a stílusl. Nagy épület, egyszerű formák, hatalmas üvegfelületek, modern bútorok. Még 2017-ben is modernnek hat! És mindezt belülről is megnézhetjük, ha megváltjuk a belépőjegyet (amit érdemes előre megtenni, ugyanis hihetetlen nagy az érdeklődés a látogatások iránt). Ha megelégszünk az egyébként szintén gyönyörű kerttel, és a villa körbejárásával, akkor elég csak látogatási időben odaérnünk, ugyanis teljesen ingyen bemehetünk.

4. Mert kiváló állapotban van
1938 óta eltelt pár év, zajlott háború, az épületbe iskola és kórház is beköltözött ide. Nem csoda, hogy jelentősen leromlott az állapota. Először 1982-ben újították fel (részben), majd végül 2012-ben elkészült teljes renoválása is. Így aztán ma újra egykori pompájában láthatjuk.
dscf6977.JPG

Keressétek fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://returjegy.blog.hu/api/trackback/id/tr9712411301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása